Uzman Klinik Psikolog Yusuf Yerli bilgilendirmeye devam ediyor. Panik Bozukluk Nedir? sorusunun yanıtı ve diğer detaylar için sitemizde yer alan bu veriyi incelemenizin ardından randevu talep edebilirsiniz. Ani fiziksel ve ruhsal değişimler panik bozukluk nedir sorusunun kısa bir özeti olarak tanımlanabilir. Panik atak krizleriyle birlikte yaşanan panik bozukluk, beyni sinyal açısından kontrol eden hormon bağlantılarındaki sorunlara bağlı görülmektedir. Nedenleri ve tedavisi sürecinde kişiye özel olarak uygun bir aşama hedeflenerek sonuç alınmaktadır.
Kendisini panik atak kriziyle belli eden, rutin şekilde tekrarlayan ruhsal sıkıntılar panik bozukluk olarak tanımlanmaktadır. Bir kerelik olan bir durum değil, sürekli yaşanan bir panik olma durumu vardır. Panik bozukluk, temelleri çocukluk yaşlarda atılmış olabileceği gibi ilerleyen yaşlarda görülen bir olay nedeniyle de sorun haline dönüşebilir. Dramatik olaylar en büyük tetikçileri arasındadır.
Panik bozukluk psikiyatrik bir sorun olarak en sık karşılaşılan durumlardan biridir. Ne zaman yaşanacağı bilinmediği için korkutucu bir hal alabilmektedir. Genel olarak yaşanan belirtiler tehdit unsuru olmakla beraber hayat kalitesi bakımından olumsuz bir soruna dönüşebilir.
Panik atak ve panik bozukluk birlikte anıldığı için birbiri yerine de kullanılan kavramlardır. Ani bir şekilde geldiği için atak kelimesi ile birlikte kullanılmaktadır. Bozukluk kelimesi de sürekli yaşanan panik atak sorununu temsil etmektedir.
Türkiye ve Avrupa´nın bir çok bölgesinden danışmanlık hizmetlerini alabilmek için bize ulaşabilirsiniz. Alanında uzman kadromuz ile sizlere hizmetlerimizi vermekteyiz. Uzman Klinik Psikolog Yusuf Yerli´nin irtibat numaraları iletişim sayfasında yer almatkadır.
Panik atak birkaç dakika boyu sürebilir. Bu esnada araç kullanımı gibi durumlar yaşanıyorsa mutlaka yol kenarında uygun bir yer bulunmalı ve güvenli bir alanda geçmesi sağlanmalıdır. Panik atak krizleri uzun süredir devam ediyorsa mutlaka bir uzman görüşü alınarak tedaviye gidilmelidir.
Panik bozukluk meydana gelirken bazı fiziksel ve ruhsal belirtiler yaşanmaktadır. Belirtilerle birlikte gelen atak süresi ve sıklığı değişken bir durumdur.
• Nefes almada zorluk çekmek, sıkışma daralma hissi
• Göğüste baskı ve kalp krizi geçiriyor gibi bir his, felç korkusu
• Bayılma hissi, denge kaybı, bulantı ve kusma
• Aşırı terleme veya tersine üşümeyle gelen ürperti hissi genel belirtiler arasındadır.
Yaşanan panik bozukluk belirtileri herkeste farklı tetikleyiciler ardından görülebilmektedir. Olay özellikleri bu tetikleyicilerde belirleyici de olabilir.
Panik bozukluk tedavisi için iki yöntem yaygın şekilde kullanılmakladır. Birincisi bilişsel davranış tedavisi, ikincisi ise ilaç tedavisidir.
Bilişsel davranış tedavisinde korkuyla yüzleşme seansları, farkındalık ve doğru tanımlama gibi aşamalar vardır. Panik atak esnasında yaşanan korku azaltıldığı anda diğer nedenler de çözülmeye başlayacaktır. Davranışsal değişikliklerle birlikte günlük yaşamı kolay hale getiren çözümler de hedeflenir.
İlaç tedavisi, panik bozukluğu ilaçla birlikte azaltmak ve yok etmek şeklinde süren bir uygulamadır. Hastaya özel bir ilaç tedavisi hazırlanarak 1 sene boyunca kullanması hedeflenir. Bir sene ardından yavaş şekilde bırakması sağlanarak normal ve panik ataksız bir yaşam amaçlanır.
Panik atak krizleri kaygı bozukluğu ve depresyon gibi diğer sorunlarla birlikte yaşanabilmektedir. Panik bozukluk nedir sorusu ve tedavisi için size özel yanıtları almak üzere kliniğimize başvuru yapabilirsiniz.
Daha fazla bilgi için Psikolog Yusuf Yerli´ye whatsapp hattı üzerinden danışablirsiniz.